TARTANA (1915-1920)

 

 

 

Tartana. (1915-1920)

Imatge de l’entrada a la Nou amb tartana, per la carretera que actualment anomenem T-202. Tram de La Riera a la Nou. Al fons es pot veure el castell del Baró de les Quatre Torres i el campanar de l’església de Santa Maria Magdalena, Patrona de la Nou de Gaià.

El carro i la tartana, eren el mitjà de transport més estès entre els vilatans. Utilitzat per desplaçar-se entre pobles i per anar al tros a treballar la terra. Segons dades extretes del llibre de La Nou de Gaià de Joan Carles Blanch, l’any 1940, al poble,  hi havia censats 36 carruatges amb les seves corresponents mules, eugues o cavalls,  dels quals 22 eren sense cobrir i 15 eren tartanes. Això implicava que les cases havien de disposar de  l’aixoll, que era on s’hi guardava l’animal del carro.

Els primers cotxes i tractors, no es van començar a veure fins els anys cinquanta. L’any 1949, a la Nou, hi havia només dos cotxes, un de la família Dalmau i l’altre dels Rovira.

La calçada que es veu a la imatge és l’actual carretera T-202, a la seva entrada a la Nou venint de la Riera de Gaià. Crida l’atenció els marges de pedra seca a banda i banda. Encara no hi havia construït l’actual edifici de la Cooperativa Agrícola Verge de les Neus.

 

Sefa Martí i Josepa Figueras

La Nou de Gaià, maig 2021