LLOCS D'INTERÈS
EDIFICIS, EQUIPAMENTS I MONUMENTS
ESPAIS NATURALS PROTEGITS
Altafulla. RESERVA NATURAL DEL RIU GAIÀ
La Reserva de Fauna Salvatge de la Desembocadura del riu Gaià (Altafulla) destaca pel fet de ser una de les poques zones humides de la Catalunya Meridional. És un refugi per a alguns elements faunístics, i també per una zona d'escala en les vies d'ocells migratoris. És un sistema dulçaqüícola fràgil, de règim mediterrani, que conté comunitats faunístiques vulnerables. És per aquest motiu que es va incloure en el Pla d'Espais d'Interès Natural el qual protegeix el 20% del territori català. Històricament el riu desembocava en una extensa zona pantanosa on avui hi ha les 'Botigues de Mar d'Altafulla'. A principis del segle passat el riu Gaià separava els municipis d'Altafulla i el de Tamarit, aquest últim actualment annexionat a Tarragona. La plana al·luvial va ser dessecada i convertida en terres de cultiu, principalment horts.
BOSC DE RIBERA A LA RESERVA NATURAL
A l'entrada de la Reserna de Fauna Salvatge s'ha de vigilar molt de no molestar la fauna i conservar la flora. En aquest espai podem veure merles (Turdus merula), gallinetes d'agua (Gallinula chloropus) i, si estem atents, a l'estu, podrem sentir el bonic cant del rossinyol (Luscinia megarhynchos). Com podeu veure, a diferència del tram anterior, l'espai és molt més tancat i la visibilitat també. Així, doncs, si volem observar els animals haurem d'anar en silenci. Aquesta part la dominen els grans arbres de ribera com l'om (Ulmus minor) o l'àlber (Populus alba), però també hi podem trobar molta canya (Arundo donax) i boga (Thypha sp.). En aquest punt hi ha una desviació que ens porta a l'Hort de la Sínia, centre d'informació i educació ambiental de la reserva, on sereu informats sobres les característiques de l'espai.
CAMPS DE CONREU A LA RESERVA NATURAL
Per començar l'itinerari ens dirigirem a l'estació de tren. A partir d'aquesta seguirem pel costat de la via en direcció oest, en el camí trobem camps de conreu, on normalment es cultiven cereals. En aquest espai abunden els ocells granívors com les cogullades (Galerida cristata), les caderneres (Carduelis carduelis), els verdums (Carduelis chloris) o els estornells (Sturnus sp.). Sobretot a l'hivern els podem observar en grans estols. Aquesta zona havia estat tota ella espaid d'horts, regats amb les aigües del riu Gaià o amb les de les seves sínies.
DESENBOCADURA DEL GAIÀ
Quan les canyes comencen a deixar entreveure l'aigua del riu podem descobrir ocells com el cabusset (Tacybaptus ruficollis), emblema de la reserva, o algun blauet (Alcedo atthis) fugaç que busqui un peix per menjar. Aquest tram és de vital importància per les aus migradores. Aquí troben un refugi on poder dormir, descansar i agafar energies per continuar el llarg viatge. A primera hora del dia hi ha ocells a la zona de la desembocadura, que es netegen les plomes i s'alimenten abans que els humans els destorbin. En aquest sector trobem les granotes (Rana perezi) que s'amaguen entre els joncs, i les orenetes (Hirundo rustica) i falciots (Apus apus) bevent en volades ràpides sobre l'aigua calmada del riu. A les hores més fresques del dia és quan podem obervar els limícoles, ocells amb potes i el bec llarg, que s'alimenten de petits cucs que treuen del fang.
PLATJA I ANTIGA ZONA HUMIDA
Des de la desembocadura del riu Gaià fins al final, l'itinerari passa pel costat dret de la platja que, en contra del que pugui semblar, té una comunitat vegetal arenícola interessant. Així, doncs, trobarem la roca del Gaià, en la qual encara hi queden les restes d'un niu d'ametralladores de mitjans de segle XX. És aquí on hi ha la vegetació més ben conservada ja que la roca impedeix la freqüentació de la gent. Per la vessant esquerra s'hi troba el que havien estat uns aiguamolls. S'aprecia per la presència de jonc (Juncus acutus), fet que indica que l'aigua és a poca profunditat).
RUTES PER CAMÍ
Visiteu la secció PASSEJAR on trobareu les rutes per camí properes al nostre municipi.