RENTAR LA ROBA NETA

 

 

 

 

Rentar la roba neta

 

Imatge d’un grup de dones al safareig de la font. En una època dura i sense comoditats, per anar a rentar la roba al safareig les dones carregaven el cossi amb la roba bruta, la pala per picar, la galleda amb el lleixiu fet a casa amb la cendra i el sabó obtingut dels greixos sobrants. Per endavant unes hores per remullar, fregar amb el sabó, picar amb la pala i esbandir.

Però, els safareigs també eren un lloc de trobada exclusivament femení on a part de rentar la roba les dones cantaven i s’explicaven el seu dia a dia: remeis, històries, xafarderies...

A la Nou, sent alcalde Daniel Roig es va construir el primer safareig públic a l’any 1936 junt amb un abeurador a la zona de la font i l’aigua procedia del torrent de les Fontanilles. Posteriorment, es van fer dos rentadors més, un a cada banda del rec. I, en un altre indret, prop del pont del Fortitxo hi havia un safareig anomenat les Delícies on es rentava la roba dels malats i difunts.

Es deia que hi havia dones a la Nou que anaven a rentar amb la roba neta i així seguir informades del que passava al poble.

 

Sefa Martí i Josepa Figueras

La Nou de Gaià, maig 2021