NENS A LA PLAÇA (1930/aprox)

 

 

Nens a la plaça ( 1930 aprox)

Imatge de la Plaça del Centenari, amb el primer monument a la Verge de les Neus i nens jugant.

Al mig de la Plaza del Centenario, l’any 1916 en motiu del primer centenari del Vot de poble a la Verge de les Neus, es va erigir aquest monument, obra de l’escultor barceloní, Frederic Garcia, d’uns sis metres d’alçada aproximadament. 

Els nens, segurament van ser interromputs mentre jugaven amb el cèrcol, per a fer una cosa que no era habitual en aquell temps, fer-se una fotografia, o un retrato, com en deien abans. Tot i que no reconeguem qui són, gràcies a la interrupció, ens ha quedat el seu testimoni amb aquest bonica imatge.

Segons recorden les persones grans del poble, un 22 de juliol coincidint amb la Festa Major, de l’any 1936, un reduït escamot de revolucionaris va arribar a la plaça amb un vehicle fent força enrenou. Armats amb escopetes, van apuntar al cap de la Verge, que van encertar de ple fent-lo caure. Tot seguit van aterrar tot el monument.

Al fons de la imatge es pot veure el castell del Baró de les Quatre Torres (1) l’edifici més emblemàtic de la Nou. Totes les altres edificacions que es veuen, eren propietat dels amos del castell. A l’esquerra, amb una porta gran de doble fulla que dona a la plaça (2) un magatzem de grans dimensions per guardar el blat que davant mateix comptava amb una era per batre’l. A la dreta, casa de quatre plantes (3) on hi vivien els masovers del castell coneguts com de Cal Metus,  que es cuidaven de mantenir-lo en condicions òptimes per les estades estivals dels senyors. A la planta baixa i sense data precisa, els més grans hi recorden una barberia (4) regentada per un senyor que anomenaven el “Migduro” d’Ardenya. A la casa en primer terme de la fotografia, a la dreta (5) coneguda com Cal Segalà, s’hi venia llet.

 

Sefa Martí  i Josepa Figueras

La Nou de Gaià, maig 2021