COMERÇ LOCAL (1920)

 

 

 

Comerç local/de proximitat

 

Imatge de veïns i veïnes al carrer Nou a l’any 1920, aproximadament. L’edifici blanc i més gran que destaca a la fotografia fou, a partir de l’any 1922, la seu social de la Societat Cooperativa Agrícola: la Cooperativa. Tenia per finalitat facilitar als socis comestibles i productes de necessitat i per ser-se soci calia ser veí de la Nou, ser propietari o pagès i tenir entre 15i 60 anys. No s’acceptaven com a socis les persones que tenien negoci propi. La Cooperativa es va clausurar a l’any 1939 i reoberta a l’any 1952.

Però, hem d’imaginar el carrer Nou com un entramat comercial, dinàmic i actiu on durant anys homes i dones anaven a comprar el pa, peix i altres queviures per poder preparar el menjar per anar “ al defora”. En aquest carrer hi havia;  dues peixateries, ( 1) Cala Angeleta  (2)  l’Antònia de Cal Sapet,  la botiga de Cal Xeco, dos forns de pa, Cal Pere i Cal Josep, on sovint hi anaven a comprar el pa els homes de la casa, a la tarda, i s’entretenien a fer petar la xerrada  i la Cooperativa amb botiga regentada per el Joan Rovira Fortuny on es feia la matança i elaboració de productes del porc, cafè i sala d’espectacles ja que als anys 20 i següents del segle passat només es concebia el comerç de proximitat.

A més a més, en una de les portes de la Cooperativa expliquen que hi havia el forn d’un ferrer i al  mateix carrer hi vivia la Filomena Guinovart ( filla del ferrer de la Riera i casada amb un nouenc) que feia de modista en aquell temps que saber cosir era una habilitat preuada ja que no es disposava de roba confeccionada.

Val a dir que la regència de tots aquests establiments era exercida majoritàriament per les dones de cada casa mentre els marits treballaven al camp.

 

Sefa Martí i Josepa Figueras

La Nou de Gaià, maig 2021.